Pudding jaglany

Składniki

Składnik Ilość
Mleczko kokosowe 400 ml
Kasza jaglana 150 g
Banan 1 szt
Laska wanilii 1 szt
Mrożone owoce
Gorzka czekolada

Przygotowanie

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 35 min

1 porcja dostarcza*: 295 kcal B: 4g T: 15g W: 37g Bł: 2g

Laskę wanilii przekrój delikatnie wzdłuż i wydobądź z niej ziarenka. Mleczko kokosowe zagotuj z laską i ziarnkami wanilii. Kaszę przepłucz pod zimną wodą. Kiedy mleczko się zagotuje, wyjmij laskę wanilii i wsyp do niego kaszę. Gotuj ok 30 minut na bardzo wolnym ogniu (kasza powinna się rozgotować). Odstaw na chwilę, żeby całość się przestudziła. Banana obierz ze skórki, podziel na części i dodaj do ugotowanej kaszy, całość zblenduj i gotowe!
Podawaj z pokruszoną gorzką czekoladą i mrożonymi owocami.

Dietetyk radzi: jeśli wolisz słodsze desery, razem z bananem dodaj 2 daktyle.

* – Wartość energetyczna i odżywcza nie uwzględnia czekolady, owoców i innych dodatków.

Dietetyk poleca: jeśli masz ochotę wypróbować pozostałych słodkości z mojego przepiśnika, zapraszam tutaj.