Owsiany placek z rabarbarem

Składniki

Składnik Ilość
Jaja 4 sztuki
Mąka owsiana 2,5 szklanki
Olej rzepakowy 10 łyżek
Rabarbar 4 - 5 sztuk
Ksylitol 2/3 szklanki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cynamon 1 szczypta
Ekstrakt waniliowy Wg uznania

Przygotowanie

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 15 + 45 min

1 porcja dostarcza*: 240 kcal B: 6g T: 14g W: 29g Bł: 4g

Jaja wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Rabarbar umyj, osusz, odetnij liście, bierz go i pokrój w plasterki (ok 0,5 cm).
Jaja wbij do miski, dodaj ksylitol i ekstrakt waniliowy, ubij na puszysty jasny krem (ok 10 minut, na wysokich obrotach). Cały czas miksując, na wolnych obrotach, dolej cienkim strumieniem olej. W innym naczyniu wymieszaj mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Do jajeczno-olejowej masy dodawaj partiami mąkę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu ciasta równomiernie rozłóż rabarbar. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Dietetyk radzi: rabarbar możesz zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi.

Dietetyk poleca: jeśli masz ochotę wypróbować pozostałych wypieków z mojego przepiśnika, zapraszam tutaj.