Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 15 + 45 min
1 porcja dostarcza*: 240 kcal B: 6g T: 14g W: 29g Bł: 4g
Jaja wyjmij wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Rabarbar umyj, osusz, odetnij liście, bierz go i pokrój w plasterki (ok 0,5 cm).
Jaja wbij do miski, dodaj ksylitol i ekstrakt waniliowy, ubij na puszysty jasny krem (ok 10 minut, na wysokich obrotach). Cały czas miksując, na wolnych obrotach, dolej cienkim strumieniem olej. W innym naczyniu wymieszaj mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Do jajeczno-olejowej masy dodawaj partiami mąkę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu ciasta równomiernie rozłóż rabarbar. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Dietetyk radzi: rabarbar możesz zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi.
Dietetyk poleca: jeśli masz ochotę wypróbować pozostałych wypieków z mojego przepiśnika, zapraszam tutaj.