Orzechowe ciasteczka cynamonowe

Składniki

Składnik Ilość
Mąka orkiszowa 160 g
Mąka z orzechów laskowych 100g
Jaja 1 szt
Ksylitol 40 g
Masło 100 g
Laska wanilii 1 szt
Cynamon 2 łyżeczki

Przygotowanie

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 60 min

1 porcja dostarcza*: 204 kcal B: 4g T: 14g W: 18g Bł: 1,5g

Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami (mąką orzechową), dodaj masło (miękkie!), nasionka z laski wanilii, ksylitol (najlepiej w postaci proszku – jak cukier puder), jajko i cynamon. Połącz ze sobą wszystkie składniki za pomocą noża lub dłoni. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na ok. godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i powycinaj z niego dowolne kształty przy użyciu foremek lub po prostu pokrój je w kwadraty. Piecz 12 – 15 minut w 175 stopniach z termoobiegiem lub w 190 stopniach bez termoobiegu.

Dietetyk radzi: do przygotowania ciasteczek możesz użyć mąki z dowolnych orzechów. Ciasteczka przed upieczeniem możesz ozdobić płatkami migdałowymi.

Dietetyk poleca: jeśli masz ochotę wypróbować pozostałych wypieków z mojego przepiśnika, zapraszam tutaj.