Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min
1 porcja dostarcza*: 204 kcal B: 4g T: 14g W: 18g Bł: 1,5g
Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami (mąką orzechową), dodaj masło (miękkie!), nasionka z laski wanilii, ksylitol (najlepiej w postaci proszku – jak cukier puder), jajko i cynamon. Połącz ze sobą wszystkie składniki za pomocą noża lub dłoni. Gotowe ciasto zawiń w folię i odstaw na ok. godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i powycinaj z niego dowolne kształty przy użyciu foremek lub po prostu pokrój je w kwadraty. Piecz 12 – 15 minut w 175 stopniach z termoobiegiem lub w 190 stopniach bez termoobiegu.
Dietetyk radzi: do przygotowania ciasteczek możesz użyć mąki z dowolnych orzechów. Ciasteczka przed upieczeniem możesz ozdobić płatkami migdałowymi.
Dietetyk poleca: jeśli masz ochotę wypróbować pozostałych wypieków z mojego przepiśnika, zapraszam tutaj.