Muffiny z białej fasoli

Muffinki z białej fasoli

Składniki

Składnik Ilość
Biała fasola konserwowa 240 g (1 puszka)
Jaja 2 szt.
Odżywka białkowa (waniliowa/karmelowa) 30 g
Ksylitol 25 g (2 łyżki)
Soda oczyszczona 4 g (płaska łyżeczka)
Wiórki kokosowe 25 g (4 łyżki)

Przygotowanie

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 5 + 30 minut

1 porcja dostarcza: 112 kcal B: 9g T: 4g W:11,5g Bł: 3g

Przygotowanie masy na muffiny zajmie Ci dosłownie 5 minut, resztę czasu spędzą w piekarniku!

Fasolę przepłucz pod bieżącą wodą. Zblenduj ze sobą fasolę, jaja, odżywkę białkową, ksylitol i sodę. Do uzyskanej masy dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do papilotek, piecz w 180 stopniach ok. 30 – 40 minut.


Dietetyk radzi: dla „podkręcenia” smaku możesz dodać szczyptę cynamonu.

Dietetyk poleca: jeśli masz ochotę wypróbować także muffiny z czerwonej fasoli, zapraszam po przepis tutaj.


* – 1 porcja = 1 muffina