Muffiny razowo-marchewkowe

Składniki

Składnik Ilość
Mąka owsiana 1 szklanaka
Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
Jaja 3 sztuki
Olej rzepakowy 10 łyżek
Marchew 4 sztuki (ok 200g)
Ksylitol 6 - 7 łyżeczek
Soda oczyszczona 1 - 2 łyżeczki
Cynamon

Przygotowanie

Ilość porcji: 10 – 12

Czas przygotowania: 20 + 30 min

1 porcja dostarcza*: 165 kcal B: 3,5g T: 10,5g W: 16g Bł: 1,5g

Marchew oczyść i zetrzyj na drobne wiórki. Mąkę wymieszaj z sodą, cynamonem i ksylitolem. Roztrzep jaja, dodaj olej, połącz ze startą marchewką. Na koniec połącz składniki suche z mokrymi. Wyłóż ciasto do papilotek (ok 10- 12 szt.) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25- 30 minut.

Dietetyk radzi: część marchwi możesz zastąpić jabłkiem w proporcji 1:1. Babeczki super smakują z orzechami włoskimi!

* – 1 porcja = 1 muffina (bez dodatku orzechów)

Dietetyk poleca: jeśli masz ochotę wypróbować pozostałych wypieków z mojego przepiśnika, zapraszam tutaj.