Fasolowe czekomuffiny

Składniki

Składnik Ilość
Czerwona fasola konserwowa 1 puszka
Jaja 3 sztuki
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Kakao ciemne 4 łyżki
Ksylitol 3 łyżki
Migdały siekane 5 łyżek
Żurawina suszona 4 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Naturalny aromat waniliowy kilka kropli

Przygotowanie

Ilość porcji: 6 – 8

Czas przygotowania: 15 + 30 min

1 porcja dostarcza*: 171 kcal B: 8,8g T: 9,6g W: 14g Bł: 1,5g

Odcedź i zblenduj fasolę. Dodaj wszystkie składniki (oprócz bakalii) i ponownie dokładnie zblenduj. Teraz dodaj bakalie i wymieszaj delikatnie łyżką. Wyłóż ciasto do papilotek na mufiny (6-8 sztuk). Piecz ok 30 minut
w 180 stopniach z termoobiegiem.

Dietetyk radzi: z taką ilością kakao jak w przepisie, babeczki wychodzą bardzo czekoladowe. Jeśli wolisz mniej intensywne smaki, zmniejsz ilość kakao. Babeczki świetnie smakują z odrobiną cynamonu.

* – 1 porcja = 1 muffina

Dietetyk poleca: jeśli masz ochotę wypróbować także muffiny razowo-marchewkowe, zapraszam po przepis tutaj.