Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 10 min
1 porcja dostarcza: 155 kcal B: 8g T: 6g W: 16,5g Bł: 0,5g
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 5 – 8 minut. Po tym czasie odsącz je (wodę pozostaw, może Ci się jeszcze przydać!). Odsączone daktyle zblenduj na gładką masę, dodaj masło orzechowe*, odżywkę białkową** i kakao. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki (najlepiej blenderem) i gotowe! Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, „sucha” – dodaj nieco wody pozostałej z moczenia daktyli.
* najpyszniejsza daktylorella wychodzi z masłem z orzechów laskowych i/lub pistacji
** czekoladową lub orzechową
Dietetyk radzi: daktylorella najlepiej smakuje po 2 – 3 godzinach odstania w lodówce.
Dietetyk poleca: Jeśli masz ochotę na delikatniejsze smaki, muffiny razowo-marchewkowe powinny Ci posmakować.