Bananowy chlebek z kokosem

bananowy chlebek

Składniki

Składnik Ilość
Jaja 4 sztuki
Wiórki kokosowe 1,5 szklanki
Mąka pszenna razowa 2,5 szklanki
Banan 4 sztuki
Ksylitol 3/4 szklanki
Olej kokosowy 170 g
Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
Sól 1/3 łyżeczki

Przygotowanie

Ilość porcji: 10 – 12

Czas przygotowania: 15 + 55 min

1 porcja dostarcza*: 355 kcal B: 6g T: 23g W: 27g Bł: 4g

Rozpuść olej kokosowy, banany rozgnieć dokładnie widelcem lub zblenduj je, jajka ubij. Podczas ubijania jaj, dodawaj stopniowo ksylitol, bananową papkę i roztopiony olej kokosowy. W oddzielnym naczyniu połącz ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec połącz zmieszaną mąkę z masą bananową, dodaj wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.Piecz w formie keksowej przez ok 55 minut w 180 stopniach.

Dietetyk radzi: w bananowym chlebku część wiórków możesz zastąpić drobno posiekanymi orzechami.

* – 1 porcja = 1/12 keksówki

Dietetyk poleca: jeśli masz ochotę wypróbować pozostałych wypieków z mojego przepiśnika, zapraszam tutaj.