Ilość porcji: 10
1 porcja dostarcza*: 220 kcal, B: 5,5g T: 7g W: 34g Bł: 1g
Zupełnie poważnie, bułki nocne: to pierwszy przepis na pieczywo, dzięki któremu domowe bułki wygrywają z piekarnią. Co prawda idealnie nie jest, bo nocne bułki to pieczywo drożdżowe, nie na zakwasie. No, ale DOMOWE… Usprawiedliwiam się orkiszową mąką i nasionami 🙂
Bułki nocne mają tą zaletę, że możesz rano cieszyć się naprawdę świeżym pieczywem. I wyczekiwanie na wyrośnięcie ciasta nie jest uciążliwe. Przygotowane wieczorem ciasto wsadzasz do lodówki, rano formujesz bułeczki i w czasie pieczenia możesz przygotować resztę śniadania.
Wieczorem rozmieszaj drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki pszennej i lekko podgrzanym mlekiem, odstaw na kilka minut. Mąki przesiej do miski, dodaj sól, olej, letnią wodę i rozrobione drożdże. Zagnieć ciasto – powinno być elastyczne, ale dość zwarte. Dość dużą miskę przetrzyj olejem, włóż ciasto i przykryj całość folią spożywczą. Schowaj na noc do lodówki.
Kolejnego dnia rano – wyjmij ciasto z lodówki i ponownie zagnieć, aby je odgazować. Na tym etapie możesz dodać nasiona** (np. słonecznik, siemię, sezam itp.). Wyrobione ciasto podziel na 10 części i uformuj z nich bułeczki.
Bułeczki ułóż luźno na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na ok. 20 – 30 minut. Piecz ok. 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C – grzanie góra/dół.
Dietetyk radzi: zawsze kiedy zabieram się za robienie domowego pieczywa – przygotowuję podwójną porcję, a następnie je zamrażam. Podgrzane smakuje niemal tak samo jak zaraz po upieczeniu.
Dietetyk poleca: może masz ochotę przetestować mój przepis na domowy chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami?
*1 porcja = 1 bułka
**Wartość energetyczna nie uwzględnia dodatku nasion!