Domowy chleb żytnio-orkiszowy z ziarnami

domowy chleb zytnio orkiszowy z ziarnami

Składniki

Składnik Ilość
Mąka żytnia 1850 200 g (1,5 szklanki)
Mąka orkiszowa 200 g (1,5 szklanki)
Suche drożdże 7 g (1 saszetka)
Sól 1 łyżeczka
Letnia woda 300 ml
Olej rzepakowy 1 łyżka
Prażony słonecznik 3 łyżki
Siemię lniane 3 łyżki

Przygotowanie

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 5 + 55 min

1 porcja dostarcza: 116 kcal B: 3g T: 2,5g W: 19g Bł: 2g

Mąkę, suche drożdże i sól wymieszaj ze sobą. Dodaj olej i stopniowo dodawaj letnią wodę. Wyrabiaj ciasto ok. 5 minut, tak by było lekko klejące. Na koniec dodaj słonecznik i siemię lniane, równomiernie rozprowadź je w cieście. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczeni, przykryj ściereczką i odłóż na ok godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie posmaruj jego wierzch wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50 – 60 minut (aż będzie rumiany).

Dietetyk radzi: wykorzystaj rozgrzany piekarnik i upiecz sobie od razu 2 bochenki, jeden możesz zamrozić.

Dietetyk poleca: propozycje słodkich wypieków znajdziesz tutaj.