Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 5 + 55 min
1 porcja dostarcza: 116 kcal B: 3g T: 2,5g W: 19g Bł: 2g
Mąkę, suche drożdże i sól wymieszaj ze sobą. Dodaj olej i stopniowo dodawaj letnią wodę. Wyrabiaj ciasto ok. 5 minut, tak by było lekko klejące. Na koniec dodaj słonecznik i siemię lniane, równomiernie rozprowadź je w cieście. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczeni, przykryj ściereczką i odłóż na ok godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie posmaruj jego wierzch wodą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50 – 60 minut (aż będzie rumiany).
Dietetyk radzi: wykorzystaj rozgrzany piekarnik i upiecz sobie od razu 2 bochenki, jeden możesz zamrozić.
Dietetyk poleca: propozycje słodkich wypieków znajdziesz tutaj.