Filet z indyka w maśle orzechowym

Składniki

Składnik Ilość
Filet z indyka 250g
Cebula szalotka 2 sztuki
Olej 1 łyżka
Masło orzechowe 30g
Sok z połówki cytryny
Sos sojowy 1 łyżka
Sól
Pieprz

Przygotowanie

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 40 min

1 porcja dostarcza*: 329 kcal B: 30g T: 14,5g W: 21,5g Bł: 1g

Masło orzechowe, sok z cytryny i sos sojowy wymieszaj ze sobą. W razie potrzeby dodaj łyżkę-dwie wody. Pokrojone w kostkę mięso wymieszaj z przygotowaną marynatą i odstaw na 20 minut do lodówki. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso, obsmaż. Dodaj cebulkę, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę wszystko razem.

Dietetyk radzi: wyśmienicie się komponuje z makaronem lub ryżem. Na zdjęciu żytni makaron razowy i czerwona kapusta na ciepło.

* – Wartość energetyczna i odżywcza nie uwzględnia makaronu ani kapusty.

Dietetyk poleca: jeśli spodobał Ci się ten przepis, ten także powinien przypaść Ci do gustu.