Dietetyczna zapiekanka z cukinii

Składniki

Składnik Ilość
Cukinia 2 sztuki (500g)
Serek kozi twarogowy 1 opakowanie (120g)
Jaja 3 sztuki
Bułka tarta 3 łyżki
Olej rzepakowy 1/2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Sól
Pieprz

Przygotowanie

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 10 + 35 min

1 porcja dostarcza: 314 kcal B: 19g T: 15g W: 22,5g Bł: 3,5g

Cukinie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na ok 10 minut. W tym czasie naczynie do pieczenia wysmaruj olejem i rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jaja roztrzep, dodaj przyprawy i serek – mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Cukinię odciśnij z wody, połącz z masą jajeczną. Dodaj bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż masę do przygotowanego naczynia żaroodpornego, piecz przez 35 minut w 200 stopniach.

Dietetyk radzi: zapiekanka świetnie smakuje z jogurtowym sosem czosnkowym.

Dietetyk poleca: propozycje słodkich wypieków znajdziesz tutaj.