Wegetariańska lasagne

Składniki

Składnik Ilość
Makaron lasagne 160 g
Soczewica (czerwona lub zielona) 300 g
Cebula 2 sztuki
Marchew 2 sztuki
Olej rzepakowy 3 łyżki
Passata pomidorowa 800 g
Mozarella 120 g
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Zioła prowansalskie

Przygotowanie

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 + 25 min

1 porcja dostarcza: 600 kcal B: 37g T: 15g W: 80g Bł: 13g

Soczewicę opłucz i gotuj przez ok 10 minut, pod koniec gotowania posól wodę. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach, dodaj do cebuli i chwilę podasmaż. Następnie dodaj ugotowaną soczewicę, passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Całość dopraw solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Spód naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą. Ułóż kilka warstw kolejno: płaty lasagne, sos z soczewicą, na sam wierzch wyłóż posiekany lub starty ser. Lasagne wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez ok 25 minut (w zależności od rodzaju makaronu, długość pieczenia podana jest zazwyczaj na opakowaniu).

Dietetyk radzi: lasagne świetnie się komponuje z domowym sosem jogurtowo – czosnkowym!

Dietetyk poleca: jeśli spodobał Ci się ten przepis na lasagne w wegetariańskiej odsłonie, ten także powinien przypaść Ci do gustu.