Placuszki z tofu

placuszki z tofu

Składniki

Składnik Ilość
Tofu naturalne 180 g
Mleko 1,5% 250 ml
Mąka (u mnie owsiana) 100 g
Olej rzepakowy 10 ml
Ksylitol 2 - 3 łyżki
Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Ekstrakt wanilii
Sól

Przygotowanie

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 – 25 minut

1 porcja dostarcza: 440 kcal B: 23g T: 16g W: 50g Bł: 6g



Placuszki z tofu to jedno z moich ulubionych śniadań! Polecam przetestować 🙂


Tofu, mleko, ekstrakt waniliowy, olej i ksylitol zblenduj (do uzyskanie gładkiej konsystencji).

Dodaj proszek do pieczenia i sól (możesz dodać także cynamon i inne przyprawy).

Dodaj mąkę i ponownie zblenduj.

Ciasto powinno być gęste i bez grudek. Smaż z dwóch stron na rozgrzanej patelni przetartej olejem.



Dietetyk radzi: placuszki smakują wyśmienicie z truskawkami, malinami, jagodami…


Dietetyk poleca: jeśli spodobał Ci się ten przepis, wytrawne placki z ciecierzycy także powinny Ci posmakować.