Placki z soczewicy

placki z soczewicy

Składniki

Składnik Ilość
Soczewica surowa (u mnie czerwona) 350 g
Mąka pszenna razowa 45 g (ok. 3 łyżki)
Jaja 3 szt.
Olej rzepakowy 10 ml (1 łyżka)
Sól
Pieprz
Curry

Przygotowanie

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 120 minut + 30 minut

1 porcja dostarcza: 415 kcal B: 29g T: 9g W: 51g Bł: 9g



Soczewicę namocz przez ok. 2 godziny, następnie ugotuj (10 – 12 minut) w świeżej wodzie.

Do ostudzonej soczewicy dodaj jaja, mąkę i przyprawy. Wszystko razem zblenduj. Placki smaż na teflonowej patelni, „maźniętej” olejem rzepakowym.


Dietetyk radzi: placki z soczewicy świetnie smakują z sosem pomidorowym i duszonymi warzywami!


Dietetyk poleca: jeśli spodobał Ci się przepis na placki z soczewicy, ten także powinien przypaść Ci do gustu.