Placki z ciecierzycy

placki z ciecierzycy

Składniki

Składnik Ilość
Ciecierzyca surowa 500 g
Woda 500 ml
Jaja 1 szt.
Płatki drożdżowe 30 g
Cebula czerwona 2 szt.
Czosnek 2 - 3 ząbki
Mąka ziemniaczana 100 g
Sól
Pieprz

Przygotowanie

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: ok. 60 minut

1 porcja dostarcza: 420 kcal B: 23g T: 6g W: 72g Bł: 12g



Placki z ciecierzycy to najprawdziwsza w Świecie “podróbka” placków ziemniaczanych, tylko… szybsza!

Ciecierzycę zalej dużą ilością wody (min. 2 x ponad powierzchnię ciecierzycy) i pozostaw na 6 – 8 godzin (najlepiej zalej i pozostaw na noc).

Po tym czasie ciecierzycę odcedź i przepłucz dokładnie świeżą wodą. Wypłukaną ciecierzycę umieść w naczyniu, dodaj 0,5 l świeżej wody, mąkę ziemniaczaną i płatki drożdżowe – dokładnie zblenduj. Powinna powstać konsystencja podobna do masy na placki ziemniaczane.

Następnie dodaj poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo i przyprawy – wymieszaj dokładnie.

Placki smaż bez dodatku tłuszczu na patelni z powłoką nieprzywierająca.


Dietetyk radzi: placki z ciecierzycy świetnie się komponują zarówno w klasycznym wydaniu – z jogurtem jak i w z sosem warzywnym!


Dietetyk poleca: jeśli spodobał Ci się ten przepis, placki z soczewicy także powinny Ci posmakować.