Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: ok. 60 minut
1 porcja dostarcza: 420 kcal B: 23g T: 6g W: 72g Bł: 12g
Placki z ciecierzycy to najprawdziwsza w Świecie “podróbka” placków ziemniaczanych, tylko… szybsza!
Ciecierzycę zalej dużą ilością wody (min. 2 x ponad powierzchnię ciecierzycy) i pozostaw na 6 – 8 godzin (najlepiej zalej i pozostaw na noc).
Po tym czasie ciecierzycę odcedź i przepłucz dokładnie świeżą wodą. Wypłukaną ciecierzycę umieść w naczyniu, dodaj 0,5 l świeżej wody, mąkę ziemniaczaną i płatki drożdżowe – dokładnie zblenduj. Powinna powstać konsystencja podobna do masy na placki ziemniaczane.
Następnie dodaj poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajo i przyprawy – wymieszaj dokładnie.
Placki smaż bez dodatku tłuszczu na patelni z powłoką nieprzywierająca.
Dietetyk radzi: placki z ciecierzycy świetnie się komponują zarówno w klasycznym wydaniu – z jogurtem jak i w z sosem warzywnym!
Dietetyk poleca: jeśli spodobał Ci się ten przepis, placki z soczewicy także powinny Ci posmakować.