Duszona botwinka z pieczarkami

botwinka z pieczarkami

Składniki

Składnik Ilość
Botwinka 1 duży pęczek (ok. 260 g)
Pieczarki 400 g
Cebula czerwona 1 szt.
Czosnek 1 ząbek
Natka pietruszki ok. 1/2 pęczka
Olej rzepakowy/oliwa z oliwek 5 ml
Curry
Pieprz
Sól

Przygotowanie

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 15 – 20 minut

1 porcja dostarcza*: 132 kcal B: 10g T: 4,5g W: 17,5g Bł: 12g



Jeśli jedyną “odmianą” botwiny, jaką znasz jest zupa (a chłodnik z botwiny to w Twojej kuchni prawdziwe szaleństwo) – koniecznie wypróbuj duszoną botwinkę!

Cebulkę poszatkuj i podsmaż na oleju, dodaj pocięte w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody.

Botwinkę dokładnie umyj i podziel na 3 części:

  1. buraczki,
  2. twardą (buraczaną :D) łodygę,
  3. liście.

Buraczki obierz i pokrój w niewielkie kawałki – podduś w minimalnej ilości wody.

Czerwone części łodyg poszatkuj i dorzuć do buraczków, kiedy te nieco zmiękną.

Po chwili dodaj poszatkowane liście.

Na koniec połącz ze sobą podsmażone pieczarki i uduszoną botwinkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Przed podaniem obficie posyp poszatkowaną natką pietruszki (albo inną zieleniną).


Dietetyk radzi: duszona botwinka idealnie uzupełni każdy obiad! Moim faworytem jest połączenie: ugotowany pęczak + sadzone jajo + duszona botwinka.


*wartość energetyczna dotyczy wyłącznie botwiny z pieczarkami.

“Zestaw” duszona botwinka z pieczarkami + 50g pęczaku + 2 jaja sadzone to ok. 530 kcal.


Dietetyk poleca: duszona botwinka z pieczarkami smakuje wyśmienicie w towarzystwie placków z ciecierzycy! 😉