Czekoladowe placuszki bez jajek

Składniki

Składnik Ilość
Mąka jaglana 60 g
Siemię lniane 15 g
Mleko roślinne (jeśli wolisz - możesz użyć mleka krowiego) 150 ml
Kakao 10 g
Olej rzepakowy 10 ml
Woda 70 ml

Przygotowanie

Ilość porcji: 1

Czas przygotowania: 10 + 10 min

1 porcja dostarcza: 500 kcal B: 33g T: 23g W: 59g Bł: 8g

Z podanych składników przygotuj ciasto na placuszki, odstaw je na 10 minut i usmaż na patelni bez tłuszczu. Aby placuszki ładnie się “trzymały” siemię musi być mielone. Najlepiej zmielić je samodzielnie, kupione siemię lniane bardzo szybko traci swoje właściwości.

Dietetyk radzi: placuszki świetnie smakują z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców.

* – Wartość energetyczna i odżywcza nie uwzględnia czekolady, owoców i innych dodatków.

Dietetyk poleca: jeśli szukasz wytrawnych pomysłów na obiad, zapraszam Cię tutaj.