Ciecierzyca curry z mleczkiem kokosowym

Składniki

Składnik Ilość
Ciecierzyca konserwowa 20 łyżek
Cebula 1 sztuka
Czosnek 2 ząbki
Mleczko kokosowe 1/2 szklanki
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Przecier pomidorowy 4 łyżki
Płatki drożdżowe 6 łyżek
Kurkuma 1 łyżeczka
Sól
Pieprz

Przygotowanie

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 25 min

1 porcja dostarcza: 414 kcal B: 23g T: 10g W: 63g Bł: 5g

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i czosnek. Dodaj ciecierzycę i przecier pomidorowy, podduś chwilkę. Do mleczka kokosowego dodaj 2 – 3 łyżeczki sosu z patelni i dokładnie wymieszaj, wylej mleczko do ciecierzycy. Całość zagęść płatkami drożdżowymi, dopraw i wymieszaj. Podawaj z makarobem lub ryżem.

Dietetyk radzi: świetnie smakuje z ugotowanym brokułem, albo surówką z ogórka kiszonego!

* – Wartość energetyczna i odżywcza nie uwzględnia makaronu.

Dietetyk poleca: jeśli spodobał Ci się ten przepis, ten także powinien przypaść Ci do gustu.