Burgery z buraka i cieciorki

Składniki

Składnik Ilość
Ugotowane buraki 500 g
Ciecierzyca konserwowa (odsączona) 800 g
Cebula czerwona ok. 4 szt.
Czosnek 2 ząbki
Olej rzepakowy 10 ml
Prażony słonecznik 50 g
Siemię lniane 25 g
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Sproszkowana ostra papryka

Przygotowanie

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

1 porcja dostarcza: 320 kcal B: 14,5g T: 10g W: 44g Bł: 12g



Ciecierzycę odcedź z zalewy i przepłucz wodą. Następnie zblenduj ją na gładki krem.

Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na oleju. Buraki (ugotowane!) zetrzyj – połowę na cienkich oczkach, połowę na grubych.

Połącz ze sobą zblendowaną ciecierzycę, podsmażoną cebulkę i starte buraki, dodaj siemię lniane, uprażony słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy – dokładnie wymieszaj.

Uformuj kotleciki i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach (góra – dół + termoobieg).



Dietetyk radzi: burgery buraczano-ciecierzycowe rewelacyjnie komponują się z makaronem ze szpinakiem – palce lizać! 🙂


Dietetyk poleca: jeśli spodobał Ci się ten przepis, ciecierzyca curry także powinna Ci posmakować.