Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
1 porcja dostarcza: 320 kcal B: 14,5g T: 10g W: 44g Bł: 12g
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przepłucz wodą. Następnie zblenduj ją na gładki krem.
Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na oleju. Buraki (ugotowane!) zetrzyj – połowę na cienkich oczkach, połowę na grubych.
Połącz ze sobą zblendowaną ciecierzycę, podsmażoną cebulkę i starte buraki, dodaj siemię lniane, uprażony słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy – dokładnie wymieszaj.
Uformuj kotleciki i ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach (góra – dół + termoobieg).
Dietetyk radzi: burgery buraczano-ciecierzycowe rewelacyjnie komponują się z makaronem ze szpinakiem – palce lizać! 🙂
Dietetyk poleca: jeśli spodobał Ci się ten przepis, ciecierzyca curry także powinna Ci posmakować.