Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 30 min
1 porcja dostarcza: 414 kcal B: 23g T: 10g W: 63g Bł: 9g
Ugotuj ryż (nie rozgotuj!) i odstaw go do ostudzenia. W tym czasie obierz i oczyść krewetki. Na drobnej tarce zetrzyj czosnek i imbir. Poszatkuj cebulę i paprykę. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulkę, dodaj czosnek i imbir, po chwili dorzuć krewetki. Wszystko przypraw chilli i pieprzem. Smaż 3-5 minut, co chwile mieszając, pod koniec dopraw solą. Krewetki przełóż do innego naczynia, na patelnię (bez dolewania oliwy!) wyłóż ryż i smaż go z pokrojoną papryką, aż wszystko się podgrzeje, a ryż miejscami zacznie się rumienić. Na koniec dorzuć krewetki, wymieszaj wszystko razem i gotowe!
Dietetyk radzi: podawaj z ulubionymi warzywami. Danie również dobrze smakuje doprawione kroplą sosu sojowego.
Dietetyk poleca: Jeśli spodobał Ci się ten przepis, dietetyczna ciecierzyca curry także powinna Ci przypaść do gustu.